Nastavljamo sa potragom za nekim ikonama, koje nisu toliko davno bile na terenu. Nemamo neki sistem po kojem pišemo. Jednostavno – pišemo o onim koji nam trenutno padnu napamet.

Već par dana, ponukan činjenicom da sam jedini pogodio ime ovog igrača na kvizu, razmišljam o ovom asu. Riječ je o Cristophu Tobiasu Metzelderu, bivšem njemačkom reprezentativcu. Igrati je počeo u TuS Halternu, a kao dječak i tinejdžer igrao je i u Schalkeu i Preußen Münsteru. Prvo seniorsko iskustvo imao je upravo u potonjem klubu, koji ga je , nakon 3 godine u omladinskom pogonu, gurnuo u prvi tim sa 19 godina. Zadržao se samo godinu , i već su pristigle prve ponude. 32 puta zaigrao je za Munster, i onda postao zid Žutog zida. Jasno, potpisao je za slavnu Borussiju. Tu je u sedam godina odigrao 126 utakmica i dvaput zabio. Nije važio za nekog super kvalitetnog stopera, ali imao je i svoje kvalitete. Dobar je bio u skok igri.

I tako jedan rekao bih ograničen stoper potpisao je za najuspješniji klub u svijetu. Iz Dortmunda otišao je u Real , u kraljevski klub.Tu je proveo tri sezone, i nije se naigrao. Samo 23 utakmice, ali koga briga. Plaća je uredno kapala, bila je bolja od one u Borussiji i tu je Metzelder obezbijedio egzistenciju. Također, igranje i treniranje sa zvijezdama Reala bilo mu je od velike koristi. U 30.godini vraća se u Njemačku, i potpisao za Schalke.Na Gelzenkirchenu se zadržao dvije i pol godine, i odigrao 52 utakmice. Jednostavno, bilo je jasno da ovakav Metzelder ne može prkositi vremenu, a i ozljede ga nisu zaobišle. Znao je da može igrati još malo, te se vratio u klub u kojem je sve počelo, u Tus Haltern. Tu je odigrao još jednu sezonu za svoj gušt, ali bio je ozlijeđen te je tek 2 puta nastupio. Odlučio se posvetiti trenerskom poslu, i sada se bavi time.

Može se pohvaliti da je 28 puta nastupio u Ligi šampiona, a na kontu ima i 47 reprezentativnih utakmica. U europskim takmičenjima igrao je uglavnom utakmice grupne faze,ali može se pohvaliti da je igrao jedno polufinale Lige šampiona kao član Schalkea. Bilo je to 2011. protiv Manchester Uniteda. Fergusonovi puleni su slavili su ukupnih 6-1.

Debitirao je u augustu 2001.godine pod palicom Rudija Vollera. Bio je stalni član udarne postave na EURU 2002.godine. Te godine je ELF došao do kraja, gdje je ipak bio bolji Brazil. Metzelder je igrao nazad sa Ramelowom i Linkeom. U toj postavi Brazila igrali su Carlos, Ronaldo, Cafu, Rivaldo, Ronaldinho te je Metzelder bio stalno na udaru. Selecao je slavio 2-0 golovima Ronalda. Podsjećamo,prvi nakon velike greške Kahna.

Igrao je i kvalifikacije za EURO 2008. u Austriji i Poljskoj, a i samo takmičenje. I tad je Njemačka došla do finala, u kojem je opet – poražena. Ima nešto u baksuzu Metzelderu. U grupi su bili drugi iza Hrvatske, a ispred Poljske i Austrije, pa su u golijadama izbacili Portugal i Tursku. U finalu je bolja bila Španija sa 1-0. Selektor je bio Joachim Low, a u finalu je presudio El Ninho Torres. Metzelder je igrao u tandemu sa Mertesackerom. Upravo su njih dvojica, zajedno s Lehmanom, kumovali odlučujućem golu. Torres je pravio probleme stoperima, pa čak i u skoku, iako su obojica bili gorostasi. Igrao je svih 90 minuta u svakoj utakmici. U narednim kvalifikacijama bio je na klupi, pa mu je tako utakmica sa Crvenom furijom bila zadnja u dresu Njemačke.

Cristoph je trenutno menadžer TUS HAlternu. Legendo, sretno !